Hulpverleners naar Gelderland voor herdenking watersnood

Het is 25 jaar geleden dat zich in Limburg en Gelderland een watersnood voltrok. 250.000 inwoners van bedreigd en daadwerkelijk overstroomd gebied werden geëvacueerd. Dat was mede mogelijk door de inzet van de Nationale Rampenvloot. Hulpverleners van toen, de meesten nog steeds actief lid van Reddingsbrigade Nederland, keren maandag 27 januari terug. Ze verzamelen zich in Tiel bij Waterschap Rivierenland en halen op diverse locaties herinneringen op aan de gebeurtenissen tussen 25 januari en 4 februari 1995.

Vanuit Almere, Egmond, Noordwijk, IJmuiden en IJsselstein rijden de hulpverleners, inzetgereed, naar Gelderland. Hun eerste stop is bij Waterschap Rivierenland (De Blomboogerd 1), een locatie waar met #hohohoogwater stilgestaan wordt bij het hoogwater van 1995, bij de ingrijpende veranderingen sindsdien en bij de toekomst. Het oranje lint van voer- en vaartuigen vertrekt van daar om in het voormalig getroffen gebied plekken aan te doen.

Nationale Reddingsvloot
De meesten van de aanwezige watersnoodveteranen behoren ook anno 2020 nog tot de oranje eenheden van de Nationale Reddingsvloot (NRV), waartoe de Nationale Rampenvloot in 2012 werd omgedoopt. Bij oranje eenheden zijn de bemanning en het materieel ondergebracht bij reddingsbrigades aangesloten bij Reddingsbriagde Nederland. Nederland is ingedeeld in 25 veiligheidsregio’s; daarvan zijn er 22 met een overstromingsrisico. Deze 22 zijn betrokken bij de vorming van de NRV en zijn ieder voor zich verantwoordelijk voor de levering van een eigen regionale reddingsgroep. Deze bestaat uit vier eenheden die op afroep ’24/7′ klaar staan om ingezet te worden. Reddingsbrigade Nederland vormt een Landelijke Voorziening Reddingsvloot en zorgt op deze manier voor de bovenregionale centrale ondersteuning. Reddingsbrigade Nederland werkt samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), de veiligheidsregio’s en Brandweer Nederland aan een slagvaardige NRV.

Reddingsbrigade Nederland brengt via haar social-mediakanalen in de week van 27 januari tot en met 2 februari dagelijks een videoproductie onder de noemer ‘Hulpverleners aan het woord‘, waarin watersnoodveteranen en herinneringen aan 1995 centraal staan.