Eerste landelijke livestream NRV

Met zo’n 300 weergaven boekte de eerste landelijke livestream van de Nationale Reddingsvloot een hoge opkomst. Bijna alle reddingsbrigades met een NRV-eenheid waren online present, 270 mannen en vrouwen in totaal. Daarnaast was ruim 50 procent van de brandweerposten met een NRV-eenheid vertegenwoordigd. Niet eerder waren zoveel NRV-bemanningsleden in verbinding, bij deze gelegenheid via een talkshow.

Technische begeleiding voor de landelijke livestream. (Foto: Sander Zeilstra)

De Landelijke Oefening die voor 10 oktober 2020 gepland stond, moest vanwege de coronamaatregelen worden uitgesteld. Maar ook op 10 april 2021 kon een fysieke bijeenkomst niet plaatsvinden. De enige mogelijkheid was een digitale variant, en die kwam er. In het hoofdkantoor van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland werd een talkshowlocatie ingericht.

Gasten
Belangstellenden kwamen binnen via de YouTube-livestream van Reddingsbrigade Nederland. Gastheren waren Marcel Huijbrechts en Luc Dietz, die aan de wieg stonden van de vorming van de huidige NRV. Als betrokkenen bij zowel de brandweer als de Reddingsbrigade spraken zij met gasten. Zo ging Ronald Stoffer, bestuurslid Waterhulpverlening van Reddingsbrigade Nederland, in op de geschiedenis van de NRV. Bert Kesimaat van Veiligheidsregio Fryslân en Leon van Went, leider reddingsgroep (LRg) in Veiligheidsregio Hollands Midden, belichtten de organisatiestructuur en de inzetwijze. Laatstgenoemde werd vanuit de toenmalige NRV ingezet bij de overstromingen in 1993 en 1995. Vervolgens gaf Bas Heijselaar, lid van de werkgroep Verbindingsmiddelen van Reddingsbrigade Nederland, namens de NRV in Zaanstreek-Waterland uitleg over communicatie en verbindingen.

De gastheren in gesprek met hun gasten. (Foto: Thom van Craaikamp)

NRV in beeld
De gesprekken werden afgewisseld met video’s en een quiz. Tijdens de livestream had de lancering van de 7 minuten durende film De Nationale Reddingsvloot plaats. Daarin wordt zowel een beeld van de oorsprong van de NRV geschetst als van de manier waarop deze nu is ingericht. Waardevolle basisinformatie voor elke opstapper, schipper, en LRg, maar ook voor elke beleidsmedewerker of andere betrokkene bij een watercrisis. Twee filmpjes waren door deelnemers zelf ingebracht. De NRV in beeld liet NRV-eenheden door het hele land en hun werkzaamheden zien, aangevuld met fragmenten van de oefeningen op 9 november 2019 in Dordrecht en 8 februari 2020 in de Gouverneurspolder ofwel Ochtendsche Buitenpolder tussen Dodewaard en Ochten. Samenwerken en de kracht van de verschillen toonde hoe er op veel plekken waardevolle samenwerking tussen reddingsbrigades en brandweer is bij incidenten. Juist doordat er verschil is in kennis, vaardigheden, ervaring en materiaal. Niet in de laatste plaats is deze samenwerking bij incidenten ontstaan door de NRV ‘nieuwe vorm’.

Kennismaking
De gekozen setting bood de gelegenheid om zowel doorgewinterde NRV-leden als nieuwkomers één helder plaatje voor te schotelen. Sinds de structuurwijziging van 1 januari 2018 wordt de NRV gevormd door ‘oranje’ eenheden van reddingsbrigades en ‘rode’ eenheden van de brandweer. Dit betekent dat bemanningen vanuit verschillende hulpverleningsdisciplines samen de werkzaamheden van de vloot uitvoeren. Elkaar leren kennen, en daarmee elkaars kracht, is een belangrijke factor voor succes. Met deze landelijke livestream als ‘oefening’ is dan ook een grote stap in die kennismaking gezet. De deelnemers kregen een set handvatten mee om binnen de eigen regio met de reddingsgroep aan de slag te gaan voor versterkte afstemming.