Succesvolle NRV-oefening ‘Zaanstad in het 100+1’

Foto: SHe Fotografie

Wekenlang is het onstuimig in heel West-Europa. Langzaam wordt het wassende water door de rivieren naar zee geduwd. Gemalen, dijken en waterkeringen worden tot het uiterste getest. Een aantal laag gelegen gebieden krijgt te maken met overstromingen, maar de meeste ellende ontstaat in Zaandam. Door de grote hoeveelheden water schiet het Zaangemaal in storing en stijgt het water in Zaanstad tot ongekende hoogte, waardoor een deel van de gemeente overstroomt. Een grootschalige evacuatie wordt opgestart en lokale hulpverleners vragen om specialisme. De nationale reddingsvloot wordt opgeroepen om bijstand te verlenen.

Dit was het scenario voor de eenheden van NRV-peloton 1 en 2, die op zaterdag 9 oktober deelnamen aan de oefening “Zaanstad in het 100+1”. Jaarlijks organiseert de Nationale Reddingsvloot (NRV) een grootschalige oefening, waarbij 1 of meerdere taken van de vloot geoefend worden. Reddingsbrigade Zaanstad zou eigenlijk al in 2020 optreden als gastheer, vanwege het 100-jarig bestaan van de lokale brigade. Dit werd met een jaar uitgesteld door de Covid-19 pandemie.

Zaterdagochtend om 07.00 uur verzamelden de reddingsbrigade- en brandweereenheden uit Peloton 2 (Noord-Holland-Noord, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland en Amsterdam-Amstelland) voor het ochtendprogramma. Later in de ochtend meldde Peloton 1 (Fryslân, Groningen, Flevoland, Gooi & Vechtstreek en Utrecht) zich in Zaandam.

De deelnemers werden op de uitgangsstelling in Oostzaan ontvangen met een warme kop koffie, gefaciliteerd door Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Na een korte briefing werden ze onderverdeeld in reddingsgroepen. Op de Jagersplas waren een drietal realistische scenario’s rond de kerntaken van de NRV: verkennen, evacueren, redden en het verlenen van bijstand. Zo moesten de deelnemers een omgeslagen boot met evacuees redden, tijdens een verkenning van een ondergelopen gebied. Een groep mensen op een bijna ondergelopen eiland moest geëvacueerd worden, waar door stress een handgemeen ontstond. In samenwerking met het Rode Kruis werd ook een triagepost ingericht in een gebied dat alleen per boot bereikbaar was.

Na elk oefenonderdeel werden de scenario’s direct met een waarnemer geëvalueerd en nabesproken. De leerpunten konden zo direct worden meegenomen en geïmplementeerd in de navolgende scenario’s. Nadat het materieel weer uit het water was gehaald, werd de dag gezamenlijk afgesloten. De komende periode worden de leerpunten lokaal en regionaal verzameld en bij elkaar gevoegd. Deze kunnen vervolgens met alle deelnemers, maar ook de afwezige eenheden van andere pelotons gedeeld worden.