Betrokkenen bij hoogwaterramp 2021 blikken terug in ‘DeCrisismanager’

Evacuatie van zorgcentrumbewoners, burgers en hotelgasten op het ondergelopen Walramplein in Valkenburg. (Foto: Joost van Kempen)

In een serie van drie journalistieke artikelen in DeCrisismanager, hét online vakblad over crisismanagement, blikken betrokkenen bij de hoogwaterramp van 2021 terug op de inzet. Er wordt een uitgebreid en duidelijk beeld gegeven van de inzet, beleving, overwegingen en geleerde lessen. DeCrisismanager is een platform waarop crisismanagers kennis, ervaringen en ‘lessons learned’ delen.

Deel 1
“Het hoogwater in Limburg en België was een wake-up call”, vertelt Mark Jansen, landelijk coördinator van de NRV, in deel 1. Hij geeft inzicht in de start van de inzet, het tijdpad en de omvang, maar ook in de overwegingen die meespeelden om wel of niet met een peloton naar België te gaan en welke voor- of nadelen verschillend materieel heeft. Daarnaast maakt hij duidelijk waarom aansluiting bij landelijke systemen en de regionale crisisstructuren van belang is.

Deel 2
In deel 2 komen Marcel Huijbrechts en Ronald Stoffer aan het woord, beiden waren algemeen commandant in het Actiecentrum NRV tijdens de inzet. Zij vertellen over hoe ze grip kregen op de inzet en dat beeldvorming de grootste uitdaging is. Ook laten zij hun trots blijken over hoe door de inzet van eenieder de omvangrijke klus geklaard is. Ze hebben een duidelijk beeld bij de ‘lessons learned’: over communicatiemiddelen, social media, aansluiting bij de regionale crisisstructuur, inrichting van het Actiecentrum NRV en ‘swarming’-commandotype. 

Deel 3
Tot slot werd maandag 30 mei deel 3 gepubliceerd. Officier van dienst-NRV Martin Hoogslag en leider reddingsgroep Ronald Annaars vertellen daarin en komen tot uitspraken als: “Er schoten Hollywood-achtige beelden door me heen.” Zo delen ze hun ervaringen met de inzet. Hun verhaal geeft een duidelijk persoonlijk relaas van wat een langdurige inzet met verschillende wendingen met je doet als hulpverlener en als mens.